Ako sa na webe vyhnúť škodlivému softvéru

ako-sa-vyhnut-skodlivemu-softveru-1Pokiaľ sa chcete vyhnúť zavírenému a spomalenému počítaču, nechcete ohroziť svoje súkromné informácie či úplne znefunkčniť svoje zariadenie, vyhnite sa klikaniu na pochybné stránky, pochybné reklamy na pochybných stránkach, pochybné e-maily. Vlastne je riskantné klikať na všetko, čomu môžete na prvú priradiť prídavné meno ‘pochybné’. Ak túžite po ničím nerušenom prezeraní obsahu na webe, máme pre vás pár jednoduchých tipov J.

Najľahší spôsob, ako získať malware, je nedbanlivým konaním. Základná zásada je nasledovná – neklikajte na veci z neoverených zdrojov, predovšetkým ak ide o lákavý nadpis (iPhone vám zadarmo nikto nedá a, bohužiaľ, len obyčajným klikaním si 100 $ za hodinu nezarobíte, ibaže by ste klikali u nás v ESETe na jednej z lukratívnejších pozícii J).

Dávajte si pozor na prehliadač

Pokiaľ od vás nejaká stránka vyžaduje inštaláciu softvéru, aby ste si mohli prezrieť obsah stránky, platí jednoduchá zásada. Ak nechcete škodlivý vírus, stránke sa vyhnite. Ak samozrejme nejde o overenú stránku. Stránky tipu filmyzadarmo.se však medzi overené pre vlastné dobro nezaraďujte a radšej si zbehnite do kina. Jediný vírus, ktorý tam chytíte, je nádcha od prísediaceho J.

Na spamy v e-mailovom konte neklikáme

ako-sa-vyhnut-skodlivemu-softveru-4

Zložke ‘spam’ vo vašej pošte sa vyhnite. Berte ju ako značne nebezpečnejšiu obdobu schránky na reklamné letáky. Väčšinou v nej aj tak nič zaujímavé nenájdete. Ibaže by vás zaujímali bulvárne nadpisy e-mailov, ktoré majú väčšinou pribalený náhodný malware. Platí to dvojnásobne o e-mailoch s prílohou. Niektoré správy sú iba neškodná reklama, no neriskujte. Jedine ak by ste boli vášnivý zberateľ malwaru.

Všetci dobre poznáme reklamy typu – Gratulujeme!!! Ste 1 000 návštevník našej stránky, vyhrávate peňažnú odmenu. Kliknite sem a zistíte viac! Je to asi pre vás samozrejmé, no na tlačidlá v podobných reklamách a ani na samotné reklamy radšej neklikajte. Možno nejaká dobrosrdečná stránka skutočne odmeňuje každého 1 000 návštevníka. Pravdepodobne ho však odmení jedine vírusom, ktorý poškodí vaše zariadenie.

Buďte pri inštaláciách pozorný

ako-sa-vyhnut-skodlivemu-softveru-3Niektoré programy sa snažia nainštalovať škodlivý softvér ako súčasť ich vlastnej inštalácie. Buďte pozorný hlavne pri vyskakovacích oknách, ktoré sa vás v priebehu inštalácie pýtajú na inštalovanie dodatočných služieb. Často ide napríklad o toolbary, ktoré vám po nainštalovaní zahltia prehliadač zbytočnosťami. V horšom prípade môže ísť o škodlivejší softvér a vy prídete aj o citlivé údaje ako prístup k bankovému účtu.

Do filmov a hudby radšej zainvestujte na overených stránkach

Jeden z najtradičnejších prostriedkov zavírenia zariadenia, ktorý poznali už naši dávni predkovia, je používanie nelegálne stiahnutých programov a iných médií. Pri podobných programoch máte dokonca niekoľko príležitostí, ako získať malware. Buď už pri návšteve pochybnej stránky, poprípade pri kliknutí na reklamu priamo na stránke. Následne pri otváraní stiahnutého súboru.

Toľko k našim stručným tipom. Samozrejme, bez spoľahlivej ochrany sa na vás škodlivý softvér napriek zodpovednému správaniu na webe veľmi rýchlo nalepí. Poistite sa preto jedným z našich antivírusových softvérov, pred ktorým sa trasie každý malware od malinkého toolbaru až po obrovské trójske kone.

Zdroj: Eset.com