Ako vybrať lacný telefón v roku 2016

Technológia mobilných telefónov, sa mení každých pár mesiacov, každou tlačovou konferenciou sa posúvajú dopredu. Je teda celkom bežné, že výkon, ktorý vám stačí teraz, môže byť za rok „nedostatočný“. Bežne počúvame reakcie: „Já telefón skoro nevyužívam, len volám, fotím, a používam pár aplikácii, ako je Facebook, Messenger, a niektoré aplikácie na úpravu fotiek….“

A práve toto sú aplikácie (po hrách) najnáročnejšie v telefónoch. Málo kto vie, že keby si odinštaloval  Facebook, tak mu dlhšie vydrží baterka aj o 15% a slabší telefón sa aj zrýchli. A toto sa práve táka práve tých lacnejších kusov, ktoré nemajú výkon na rozdávanie. A toto je článok pre tých, ktorý chcú ušetriť pri kúpe nového telefónu. Preto som som sa rozhodol napísať tento článok, pretože keď si také zariadenie kúpite, potom už zázraky nemôžete nečakať. Zbytočne budete len nadávať na telefón, na systém, na aplikácie.

Prinášame vám preto špeciálny súhrn toho, čo by váš nový lacný telefón mal mať v roku 2016:

1. Procesor aspoň 4 jadro

Táto položka, paradoxne nemá až taký veľký dopad pri výbere vašeho vysnívaného telefónu, pretože aj tie najlacnejšie spĺňajú tento požiadavok. Ale je dobré vedieť, že pod túto hranicu rozhodne nesmieme isť. Na frekvencii moc nezáleží, pretože na trhu sa v túto chvíľu nenachádza zariadenia, ktoré nemá aspoň 4 jadro s taktovacou frekvenciu 1,2 GHz. A už aj takéto zariadenie ponúka dosť výkonu na volanie, fotenie aj ten náš facebook. Na porovnanie aj niektoré vlajkové lode výrobcov majú tiež len 4 jadro, ale tam sa frekvencia pohybuje až okolo 2 GHz. Bežné majú dnes telefóny strednej triedy 8 jadro s frekvenciami od 1,5 GHz aj po 2,5 GHz.

2. Pamäť vnútorného úložiska aspoň 16 GB

Tu veľa záleží na tom, ako a na čo telefón budete používať. Tu je práve veľmi pravdepodobné, že pri kúpe lacného zariadenia môžete stretnúť napríklad len s 8 GB vnútorného úložiska, čo je skrátka žalostne málo, keď prihliadneme na to, že nejakých 4 GB a viac si odhryzne samotný operačný systém.  Následne si každá aplikácia si tiež odkrojí z kapacity svoj diel. A zase sme u Facebooku, kde dnes už aplikácia zaberá celých 400 MB a bude len rásť. Messenger je trošku menší, ten zaberá len 250 MB. A ani nenazdáte a 1 GB je fuč, fotky ešte ani nerátame. Zostávajú len 3 GB, čo je pre beh systému už dosť málo, pretože je nutné si nechať rezervu, aby sa aplikácie mohli vôbec aktualizovať alebo sa mohol aktualizovať aj samotný operačný systém.

Ešte doplním, že u väčšiny telefónov si môžete kapacitu doplniť pomocou microSD karty, ale ta v tomto prípade pomôže len čiastočne. Nie všetky aplikácie sa vedia inštalovať na SD kartu. Rozhodne by sa ale hranice 16 GB dala počítať za dno, teda nižšie už neklesnúť.

3. Operačná pamäť aspoň 2 GB RAM

U operačnej pamäte (RAM pamäte, inými slovami) dosť závisí na zvolenom OS. Ak by sme ale hovorili o operačnom systéme Android, tu musím rázne potvrdiť, že 2 GB RAM je hranica, kedy kúpiť, alebo nekúpiť. Na trhu je veľa zariadení pod touto hranicou. Lenže operačná pamäť sa vymeniť nedá a ani rozšíriť. Tak pod hodnotu 2 GB rozhodne nechoďte.

4. Pozor na podporované pásma LTE

Dalo by sa povedať, že ak dnes kupujete telefón, s ktorým chcete byť pripojení na internet a využívať teda jeho všetkých možných vlastností, nesmiete zabudnúť na LTE. Na čo však ešte stále niektorí zabúdajú alebo ani netušia, je podpora potrebných pásom LTE (pásma 800, 900, 1800, 2100 a 2600 MHz). Avšak prakticky v našej lokalite potrebujete hlavne 800 MHz a 2600 MHz pásmo,

  • pásmo 800 MHz je cenné najmä pre vidiek a vhodné pre pokrývanie väčších oblastí,
  • pásmo 2 600 MHz je využiteľné v rámci miest a hustejšie osídlených lokalít.

Ak si ale kúpite napríklad niektorý čínsky telefón, ktorý má LTE len v pásmach 1800, 2100 a 2600 MHz (čo sa dosť často stáva). A k rýchlemu internetu sa potom pripojíte len veľmi sporadicky vo veľkých mestách, ak sa vôbec dostanete.

Záver

Ďúfame, že tento článok Vám pomôže s výberom, základného „Smart“ telefónu, tak aby ste neboli sklamaní. Tak len pri kúpe poriadne zvážte, či pár ušetrených Eur, Vám stojí za budúce možné problémy. Je samozrejme ešte mnoho dôležitých veci, ktoré treba brať v úvahu. Ale tento článok sa venuje práve tým najzákladnejším,  ktoré by mal mať podľa váš každý telefón.

Podeľte sa aj Vy o svoje postrehy s ostatnými v diskusii pod článkom. Každá rada sa cení.

Zdroj: mobilizujeme.cz