Nový falošný web daniarov, podvodníci pýtajú informácie o oceňovaní

Na internete sa objavila tento rok už druhý falošný web daniarov. Nachádza sa na adrese Financna-sprava.org. Oficiálny web má adresu FinančnáSpráva.sk.

Hrozia aj pokutou

Podvodníci zo spomínanej nelegitímnej internetovej domény rozposielajú podvodné e-maily. V dostupných ukážkach na internete je ako autor uvedená Judita Nováková, hlavný štátny radca.

Text vyzýva firmy k predloženiu „transferovej dokumentácie, ktorou musia disponovať podľa zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov“.

Nepravá stránka daniarov je ich identická kópia. Chýbajú len najnovšie aktuality

V správach sa tiež píše, že v priebehu dvoch týždňov spoločnosti kontaktuje pracovník finančnej správy. Na záver upozorňujú, že v prípade neposkytnutia informácií môžu daniari pri kontrole uložiť pokutu do 33 000 eur.

Podľa komentárov na Facebooku na podvod už zrejme naletela jedna obeť. „Aj nám už prišlo, už som poslala etikety, tak prosím považujte za vybavené,“ napísala v komentári.

Podvodný e-mail, ktorý od firiem žiada transferovú dokumentáciu

Čo je transferová dokumentácia

Zachytáva tvorbu transferovej ceny. Transferovú dokumentáciu si môže daňový úrad kedykoľvek vyžiadať.Transferové ceny sú ceny, ktoré sa platia pri obchodoch medzi blízkou, ekonomicky, personálne alebo inak prepojenou domácou fyzickou alebo právnickou osobou a zahraničnou fyzickou alebo právnickou osobou.

Finančná správa varuje

„Ozvalo sa mi niekoľko klientov, ktorým robím účtovníctvo, čo majú robiť a ako majú reagovať na email. Odporučila som im, samozrejme, nech naň vôbec neodpovedajú. Pri takýchto podvodných reťazových správach je najväčšie nebezpečenstvo to, že odpoveďou klientov získa podvodník ich osobné údaje, následne ich môže kontaktovať a bombardovať rôznymi ponukami a ďalšími zastrašujúcimi správami,“ povedala pre plus7dni.sk účtovníčka Ľubica Zajcová.

Lokálnych podvodov pribúda

Tento rok sa už jedna kópia webu Finančnej správy SR objavila. Používatelia najskôr dostávali takisto správy údajne od daniarov. Smerovali na kópiu stránku, kde bol odkaz na stiahnutie vydieračského trójskeho koňa – ransomvéru.

Nedávno sa zase šírili podozrivé ponuky, ktoré spoločnostiam sľubovali expresne rýchle aktualizovanie údajov v obchodnom registri. E-maily chodili z domény Statutari.com. Momentálne adresu už napríklad blokujú antivírusy Esetu ako potenciálny pokus o phishing.

Zdroj: zive.sk, plus7dni.sk, Podnikajte.sk