Čo robiť, ak si Facebook robí čo chce

Už ste sa stretli na Facebooku, že vás priatelia označili v divných článkoch,  erotických videách, pochybných príspevkoch, alebo vám chodia správy s z podozrivými odkazmi? Popritom to váš priateľ vôbec ani netuší? Alebo sa vám priatelia sťažujú, že ich označujete vy v pochybných príspevkoch, ale vy takisto o ničom neviete?

Čo robiť, ak ma niekto neustále označuje?

Problém sa týka tých, ktorých profil sa stal terčom útoku. Pri zdieľaní spamového odkazu sa aplikácia totiž označí menovkou aj u ďalších priateľov obete. A tak sa nevinní a nič netušiaci priatelia, medzi nimi aj vy, ocitnú označení na odkaze napríklad k erotickému videu. Ak nechcete, aby sa vaše meno ocitlo pri podozrivom odkaze, môžete tomu vopred jednoducho zabrániť.

Prejdite do „Nastavenie“ svojho Facebooku účtu.

Facebook Menu

Hlavné menu na Facebooku

V lavej časti si najdeme „Časová os a menovky“ (alebo priamo týmto odkazom).

Možnosť “Kontrolovať príspevky, v ktorých vás priatelia označia, než sa zobrazia na vašej časovej osi?” máte zrejme vypnutú a preto kliknite vpravo na “Upraviť“ a zmeňte nastavenie na „Zapnuté„. Tak ako je to na obrázku nižšie:

Kontrola príspevkov, v ktorých vás priatelia označia.

Odteraz ktokoľvek z vašich priateľov pridá vaše meno k akémukoľvek príspevku, linky či fotografii, tak menovka s vašim menom sa nezobrazí skôr, než ju ručne schválite. Takto zabezpečíte, aby žiadny pochybný odkaz neobsahoval spojenie priamo na Vás.

Čo robiť, ak som sa stal obeťou ja?

Jedná o škodlivý kód/aplikáciu, ktorá získala prístup k vášmu Facebook profilu a vo vašom mene obťažuje ostatných.

Prejdite do „Nastavenie“ svojho Facebooku účtu, kde v ľavej časti nájdeme podmenu „Aplikácie“ (alebo priamo týmto odkazom).

Zobrazí sa vám zoznam všetkých aplikácií, ktorým ste udelili prístup k vášmu profilu. Možno ich bude viac než veľa. Za odosielanie spamu je zodpovedná niektorá z aplikácií, ktorú vo vašom zozname uvidíte. Zoznam bude vyzerať nejako takto (vaše aplikácie budú samozrejme iné):

facebook_odkazy2

Aplikácie s prístupom na Váš Facebook profil.

Vedľa každej aplikácie nájdete krížik, ktorým odstránite aplikáciu:

Ako jednoducho sa dá odstrániť aplikácia.

Ako jednoducho sa dá odstrániť aplikácia.

Ak aplikácii odoberiete prístup do vašeho Facebook profilu, už nebude môcť pristupovať k vašim údajom, a ani odosielať vo vašom mene nežiadúce odkazy, či príspevky. Zo zoznamu môžete kľudne odstrániť aj všetky aplikácie. Na používanie Facebook-u to nebude mať žiadny vplyv. Jedine nejaká aplikácia/hra, ktorú hrávate, stratí spojenie z vašim Facebook profilom.

Ak vám toto riešenie nepomohlo a odkazy sa z vašeho Facebook-u šíria naďalej, máte zrejme infikovaný počítač. To vyžaduje už komplikovanejšie riešenie, ktorým sa budem venovať neskôr.

Záver

Ak vám niektorý z vašich priateľov zdieľa na nástenke podozrivé odkazy, alebo vám ich nedopatrením posiela súkromnou správou, tak mu pošlite odkaz na tento článok. Snáď mu to pomôže. Ponaučením pre vás by malo byť, že na podozrivé odkazy sa jednoducho nekliká a ani na odkazy o ktorých netušíte kam vás zavedú.

Zdroj: facebook.com/help

Zdielajte článok:
Facebooktwitterlinkedinmail