Ukradnuté heslá

Všetci používatelia čo používate služby Gmailu, Hotmailu, Yahoo Mailu nebo Mail.ru a mnoho mnoho ďalších účtov by ste teraz mali spozornieť. Ukázalo sa totiž, že na čiernom trhu sa vo veľkom obchoduje z ukradnutými heslami a ďalšími osobnými údajmi používateľov rôznych služieb. Obchodovanie nieje až tak zvláštny. Zvláštny je totiž fakt, o aké obrovské množstvo účtov sa jedná.

50568_3739

Všetko sa to prevalilo keď sa na čiernom trhu objavilo viac ako 272 miliónov hesiel k rôznym e-mailovým účtom. Toto si všimol bezpečnostní výskumník Alex Holden zo spoločnosti Hold Security LLC, ktorý upozornil agentúru Reuters na to, že internetom koluje za pomerne lacný peniaz obrovská databáza s uniknutými údajmi, či heslami k rôznym službám. Na overení uniknutých informácii už tvrdo pracujú bezpečnostní výskumníci a snažia sa odhaliť či niesu k dispozícii i iné podobné databázy s údajmi, či heslami. Zatiaľ bolo overených viac ako 57 miliónov adries a používateľských účtov.

Ak si chcete overiť, či je vaša e-mailová schránka na jednom z ukradnutých databáz, ktoré podľahli útokom hackerom, tak navštívte stránky https://haveibeenpwned.com. Tu zadajte vašu e-mailovou adresu a kliknite na tlačítko „pwned?“.

haveibeenpwned

V prípade, že sa vaša e-mailová adresa nachádza na zozname, a stala sa tak terčom útoku hackera, neodkladne si zmeňte vaše osobné prístupové heslo v danej službe. A samozrejme si heslo zmeňte i v ostatných službách, v ktorých ste používali rovnaké meno a heslo.

Ja som tak urobil, hneď ako som zistil, že v databáze sú i moje prihlasovacie údaje z dvoch stránok. O uniknutých prihlasovacích údajoch budete informovaný následovne. Dokonca i v ktorom roku bol prevedený útok.

haveibeenpwned_pawned

Našťastie však používam na každú stránku iné heslo, tak to nieje až taká bezpečnostný problém. Na zapamätanie toľkých prihlasovacích údajov používam výborný program Keepass. O programe si môžete niečo zaujímavé prečítať na našom blogu. Alebo rovno stiahnuť na stránkach projektu Keepass.info.

keepass_512x512

Logo projektu Keepass

Zdroj: smartmania.cz, haveibeenpwned.com, keepass.info