Utopený či navlhnutý smartfón alebo tablet?

Spustil sa prudký dážď. Vy bežíte pod najbližšiu strechu, aby ste boli v suchu. Dobehnete a už sa tešíte, už je dobre, už ste v suchu. Vytiahnete si z vrecka mobil, aby ste si zavolali odvoz, či inú pomoc a tu príde šok. Zistite, že telefón je celý mokrý a vypnutý. Oh, pôjde? Bude ešte niekedy fungovať? A problém je na svete! Alebo stačí len chvíľka nepozornosti a váš smartfón spadne do snehu, umývadla, či najhoršom možnom scenári – skončí v záchode. Čo spraviť ako prvé, čo potom, keď sa to stane Vám, alebo niekomu vo vašom okolí?

Tak v prvom rade nepanikárte, sústreďte sa:

  1. Čo najskôr Váš smartfón či tablet čo najskôr vytiahnite z vody, proste ho vylovte zo „záchodu“. Neváhajte ani sekundu.
  2. Čo najrýchlejšie zo zariadenia vytiahnite batériu. Ani sa ho nepokúšajte vypnúť, na to nieje čas! Ak vaše zariadenie nemá vymeniteľnú batériu, tak neostáva nič iné len ho vypnúť. Šanca na záchranu takéhoto stroja je o čosi horšia, ale stále možná! Musíte však dostatočne rýchlo reagovať.
  3. Odoberte všetky jeho kryty, rozoberte ho najviac ako sa dá. Aby mala vlhkosť kam isť a nekondenzovala v zariadení.
  4. Vyberte samozrejme aj SIM aj pamäťovú kartu. Tú stačí utrieť a môžete použiť zatiaľ v inom zariadení, sušenie potrvá možno aj pár dní.
  5. Zostatkovú vodu jemne osušte, najlepšie hygienickou vreckovkou, alebo suchou látkou, ktorú len prikladajte aby sa napila vody. Na zariadenie v žiadnom prípade netlačte, vodu nerozotierajte, to by mohlo mať opačný efekt. Môžete tak vtlačiť vodu ešte hlbšie do zariadenia.
  6. Zariadenie aj s vybranou batériou vložte do suchej nádoby, do ktorej pridáte látku pohybujúcu vlhkosť. Postačuje ľubovolné vysušovadlo, ktoré väčšinou nájdete v malých sáčkoch pri elektronike, v topánkach, pri oblečení, prípadne iná látka, ktorú vám odporučia odborníci. Dokonca sa šíria aj názory, že dobrým pohlcovačom je aj surová, nepredvarená, ryža. Sám som neskúšal túto možnosť. Radšej sa k tomu ani nechcem dostať.
  7. Nádobu uzatvorte a nechajte na suchom mieste minimálne niekoľko hodín až dní.
  8. Za jeden až pár dní dôkladne zariadenie prezrite, či na ňom nevidíte stopy vlhkosti. Poskladajte opäť všetky časti tam, kde patria a zariadenie zapnite. „Tu je na mieste aby sme poprosili kremíkového boha o zmilovanie nad naším kremíkovým miláčikom 🙂 “. Ak nevidíte žiadne stopy po vlhkosti (na displeji, nefungujúci mikrofón alebo reproduktor, …) a smartfón či tablet sa dá použiť na všetky bežné činnosti, zrejme ste uspeli. Blahoželám!
  9. V prípade akýchkoľvek pochybností navštívte odborný servis, kde vám poradia, prípadne vám zariadenie za poplatok vysušia (na zavhlnutie či utopenie zariadenia sa nevzťahuje záruka od výrobcu, bohužiaľ).

 

Navlhnuty_smartfon

Zdroj: Mojandroid.sk

Čo v žiadnom prípade nerobte:

  • Na vysušenie nepoužívať fén alebo iný silný prúd vzduchu. Vysoká teplota súčiastkam vo vašom zariadení určite nepomôže, skôr mu uškodí.
  • Nesnažte sa zo zariadenia vytriasť alebo vyfúknuť vodu. Zostatkovú vodu by ste mohli vzduchom dostať až k citlivej elektronike.
  • Nestláčajte zariadenie v rukách ani nepokladajte naň ťažké predmety. Tlak by mohol spôsobiť opäť zatlačenie vody na nechcené miesta.

Na záver už len pripomínam, že najlepšou ochranou je prevencia, teda ak sa chystáte do vlhkého prostredia (k vode, na lyžovačku, do vane, …), alebo ste „šikovný“ ako ja, tak svoje zariadenie odkladajte na bezpečné miesto. Najlepšie tam, aby nedošlo ku kontaktu s vodou. Prípadne sa pýtajte po poistení alebo si zaobstarajte vodotesný obal. Alebo si rovno zakúpte jeden z odolných smartfónov, napríklad Samsung rady Active alebo Xcover, Sony Xperie, alebo Caterpillar.

Zdroj: itnews.sk, mojandroid.sk