Chránite si webkameru?

James Comey, ktorý momentálne šéfuje americkej FBI sa počas prednášky so študentami, kde hovoril o šifrovacích technológiách, priznal, že si cez webkameru dáva lepiacu pásku. Nie je to žiadne špičkovo technologické riešenie, ale funguje.

Znovu raz sa tým poukázalo na existenciu metód, ktorými je možné sledovať ľudí použitím ich vlastných zariadení. Ako to však často býva, jedná sa o dvojsečnú zbraň, keďže rovnako ako útočníci ju môžu využívať aj policajné zložky na sledovanie podozrivých. Viaceré krajiny sa už totižto snažia prijať legislatívu, ktorá by umožňovala v boji proti zločinu použiť aj takéto zbrane.

Technológia, ktorá dokáže na počítači spustiť webkameru a nerozsvietiť pri tom kontrolku nahrávania je na svete už dlho. Táto technológia sa nazýva Remote Administration Tool (RAT). Je to softvér, ktorý dokáže, ako to prezrádza jeho meno, na diaľku ovládať systém a to aj bez vedomia používateľa počítaču. Nahraté video dokáže následna automaticky poslať cez internet kamkoľvek na svete. ESET už dlhšie roky sleduje policajné využitie RAT softvéru.

Ako sa teda chrániť pred takouto hrozbou? Je to jednoduchšie, ako to môže vyzerať. Keďže sa nejedná o nový, neznámy typ útoku, mal by vám na ochranu stačiť aktualizovaný bezpečnostný program, ako napríklad ESET Smart Security. Ten blokuje inštalovanie neoprávnených programov na vaše zariadenie. Či už pochádzajú od hackerov, alebo polície. A ak si chcete byť 100% istí, nikdy nie je neskoro na leukoplastové riešenie James Comeyho.

Zdroj: eset.com